Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2009 16:05 - Александър Ненов: При оптимизация на сайт най-важното е да не мамим
Автор: ibg Категория: Технологии   
Прочетен: 4931 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.03.2009 17:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Най-важно при работата по оптимизация на даден уебсайт с цел той да излиза на предни позиции при търсене в търсачки като Google е да не се правят опити да се „измами“ търсещата машина. Това каза Александър Ненов, мениджър на сайта Teenproblem.net, по време на семинар на тема „Ефективно представяне в интернет“.

Събитието бе организирано от портала за пътувания и туризъм NasamNatam.com и Инвестор.БГ АД, към чиято група принадлежат и двата проекта.

Като пример за измами от оптимизаторите на сайтове Ненов посочи поставянето на уебстраницата бял текст на бял фон. Целта е да се включат определени ключови думи в съдържанието, чрез които търсачката да класира сайта на по-предни позиции при търсене на тези думи. Друг пример за „надхитряване“ на търсещите машини е директното заплащане на трети лица за разпространяване на линкове към конкретен сайт на различни места в интернет, за да се генерира по-голям трафик. Подобни „услуги“ може лесно да се намерят онлайн, като се цитират цени от около 250 долара за разпространение на 2500 линка.

Ненов обаче подчерта, че опитите за създаване на изкуствен трафик и измама се разкриват много бързо и водят до крайно негативни резултати. Така например е възможно, ако бъде установено, че даден сайт „не играе по правилата на Google”, то той може за години напред да бъде изключен от наблюдение от роботите на търсачката. Така често се стига до крайната мярка за принудителна смяна на домейна, за да може въпросният проект да стартира „на чисто“ и без нарушения, което води до пропиляване на полаганите до този момент усилия за налагане на марката и уебадреса.

Сред изброените десетки препоръки към притежателите на сайтове бе и тази съдържанието на уебстраницата да е качествено и оригинално. Това означава например да не се разчита на копиране на чужди текстове и публикуването им като „свои“, „защото Google лесно разбира къде и кога за първи път е излязло дадено съдържание и разпознава преписвачите, към които не генерира трафик благодарение на това съдържание“, обясни Ненов.

На въпрос през какъв период от време е нужно да се прави оптимизация на даден сайт Александър Ненов отговори, че преразглеждане на начина на оптимизация е необходимо през три до шест месеца. „Основното, което трябва да се знае, е, че оптимизацията всъщност е непрекъснат процес. Първите резултати от започнатата работа в тази посока стават видими след един до четири месеца, след това усилията не трябва да спират“.

Важността на правилното позициониране сред изкарваните от търсачките резултати бе подчертано и от Ивалина Иванова, мениджър на NasamNatam.com. По думите й проектът е отлично индексиран и половината му трафик се дължи на влизания след търсене в търсачки. При по-малки сайтове, с по-скромна рекламна и маркетингова стратегия, този дял на посещенията може да е далеч по-голям (макар и с доста по-малък брой посетители), затова е и важно да се работи в посока оптимизация.

Като цяло търсенето онлайн и ползването на интернет за информация, включително и при организиране на свободното време, занапред ще се увеличава, стана ясно от презентацията на Калина Иванова, маркетинг директор в Инвестор.БГ АД. Тя цитира данни на Gemius, според които в момента проникването на интернет в България е 39%, като се очаква след пет години да достигне 50%. Ръстът на потребителите за периода 2004 – 2008 г. е над 100%.

Според цитираната статистика средната възраст на ползващите мрежата в България е 28 години, като 60% от тях работят, а средният им месечен доход (730 лв.) е над средния за страната. Над 50 на сто са с висше образование, а по данни на Nielsen 22% от всички интернет потребители посещават сайтове за пътувания и туризъм.




Тагове:   оптимизация,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ibg
Категория: Бизнес
Прочетен: 1997822
Постинги: 285
Коментари: 380
Гласове: 858
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930