Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2008 10:18 - Искат прилагане на рейтинг за уебсайтовете, подобно на филмите
Автор: ibg Категория: Технологии   
Прочетен: 1882 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Рейтингът, който се използва за класифициране на филмите, може да бъде приложен и за уебсайтовете, с цел налагане на по-добър контрол върху интернет съдържанието и предпазването на децата от опасни и обидни материали, заяви британският министър на културата Анди Бърнам, цитиран от Ройтерс.

Британското правителство планира да преговаря с администрацията на новоизбрания президент на САЩ Барак Обама, за да изготвят нови международни правила за англоезичните интернет сайтове.

„Колкото повече търсим международни решения за тези проблеми, чрез сътрудничество между Великобритания и САЩ, толкова повече тези международни норми ще се превърнат в норми за индустрията“, казва той.

Да се поставят рейтинги на сайтовете, подобно на тези, използвани при филмите, може да е една от възможностите, пише Daily Telegraph.

Също така интернет доставчиците може да бъдат задължени да предоставят достъп единствено до онези сайтове, за които се счита, че предлагат съдържание, подходящо за деца.

Всеки един опит за цензура в интернет обаче ще попадне в основата на разгорещен дебат за свободата на словото във виртуалното пространство.

„Ако си припомним хората, които създадоха интернет, те говореха целенасочено за създаване на пространство, върху което правителствата нямат контрол“, коментира Бърнам. „Мисля, че сега трябва да преразгледаме сериозно този въпрос“.

Според него част от съдържанието, което в момента е в интернет, не трябва да бъде достъпно.

„Това далеч не е кампания срещу свободното слово. Това просто стои като въпрос, който е в интерес на широката публика, тъй като той застрашава други хора. Ние трябва да обмислим отново къде точно стои интересът на обществото и да дадем ясен отговор“.

Бърнам, който има три малки деца, дава пример с часова граница от 21 ч. във Великобритания, преди която по телевизията не може да бъдат излъчвани някои материали, съдържащи например насилие. Той е на мнение, че е нужен по-добър контрол и върху интернет.

Според него е необходим подобен модел за цялата интернет индустрия, според който сайтове като YouTube и Facebook ще трябва да ограничават достъпа до даден вид съдържание в определени часове.

Също така той казва, че Великобритания обмисля промени в законодателството относно случаите по накърняване на репутацията, благодарение на които потребителите ще получават правна помощ, ако името им в интернет бъде опетнено, сочи изданието.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ibg
Категория: Бизнес
Прочетен: 1997816
Постинги: 285
Коментари: 380
Гласове: 858
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930