Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2008 19:29 - Бъдещето на интернет според Microsoft
Автор: ibg Категория: Технологии   
Прочетен: 1462 Коментари: 0 Гласове:
0



Microsoft разкри подробности около нова уеб услуга, наречена Live Mesh, която ще свързва различни устройства и приложения онлайн. Услугата се счита от мнозина за ключов елемент от визията на компанията за бъдещето на интернет, пише BBC.

Софтуерният гигант е започнал тестове на технологията, която събира документи, снимки и други данни на един потребител, пръснати в различни устройства, с цел да позволи достъп до информацията отвсякъде и по всяко време.

Live Mesh ползва интернет като хъб за данни и синхронизира файлове, които се намират на различни компютри, телефони и други устройства, така че например дигитална фоторамка у дома да покаже снимка минути, след като е направена с мобилен телефон.

Първоначално програмата ще бъде ограничена до 10 хил. потребители в Щатите и компютри, опериращи под Windows, но от компанията казват, че планират да направят технологията съвместима с мобилни телефони, компютри на Apple и други устройства, свързани с интернет, през следващите няколко месеца, пише Ройтерс.

Проектът е идея на Рей Ози, който замести Бил Гейтс като главен софтуерен архитект, и подчертава внимателно балансираната онлайн стратегия на компанията, която цели да извлече ползи от интернет, без да жертва паричния поток от бизнеса си със софтуер.

Microsoft, който е лидер при софтуерни продукти за локални твърди дискове, вече срещна конкуренция в лицето на Google и Salesforce.com, които навлязоха в територията на гиганта с конкурентни предложения, които се реализират през интернет.

Live Mesh е част от новата тенденция в индустрията - т. нар. технология „cloud computing“, при която информацията се съхранява централно на уебсайтове вместо на локални устройства, с което дава на потребителите лесен достъп от всеки компютър.

Анализатори смятат, че продуктът може би е сигнал за преломен момент, в който Microsoft прегръща технология, която в миналото считаше за заплаха.

Софтуерът ще дава възможност също и на приятели и колеги да споделят документи по-лесно. Така например, ако един споделен документ се редактира от работен компютър, промените веднага се обновяват и става достъпни от всеки компютър или устройство, което потребителят е регистрирал в Live Mesh.

Microsoft планира да пусне бета версия на Live Mesh преди края на годината.

Компанията обявява услугата в период, в който се опитва да придобие интернет компанията Yahoo! за 43 млрд. долара.

По-рано днес Yahoo! обяви по-висока от очакванията печалба за първото тримесечие на стойност 542,2 млн. долара. Въпреки това от Microsoft казват, че нямат намерение да повишават цената на офертата.

Изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър казва, цитиран от Ройтерс, че ако в случай, че Yahoo! откаже офертата софтуерната компания ще „продължи нататък“ с придобиването без да уточнява какви методи са предвидени.

През февруари Microsoft каза, че ще предприеме кампания от типа proxy fight (кампания по печелене на гласове сред акционерите на Yahoo!, бел. ред.), в случай че Yahoo! не приеме сделката.

Запитан дали Microsoft би отправила оферта за закупуване на Google, Балмър казва, че не смята, че последната би проявила интерес, а и такава оферта ще се сблъска с регулаторни проблеми.



Тагове:   Microsoft,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ibg
Категория: Бизнес
Прочетен: 1992292
Постинги: 285
Коментари: 380
Гласове: 858
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031