Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2008 22:31 - Сделката с Yahoo се превръща в глобален и политически въпрос
Автор: ibg Категория: Технологии   
Прочетен: 1378 Коментари: 0 Гласове:
0



  Отправената от Microsoft оферта за закупуване на интернет компанията Yahoo занимава международната инвестиционна и интернет общност вече трета седмица. Анализатори и наблюдатели на пазара непрекъснато правят прогнози за това как ще реагира всяка една от страните, каква ще бъде следващата й стъпка и какъв е най-вероятният изход от ситуацията.
За някои сделката е обречена заради потенциалните проблеми от страна на регулаторните органи. Други смятат, че това може да се окаже единственият възможен избор за Yahoo, тъй като компанията е може би длъжна (пред акционерите си) да приеме офертата, която в първоначалния си вид представляваше премия от над 60% над пазарната цена на книжата на Yahoo. За трети Yahoo цели да постигне по-висока цена от предложените 31 долара на акция.
Изцяло според очакванията в началото на миналата седмица Yahoo официално отхвърли офертата под предлог, че тя „значително подценява“ компанията.
На практика обаче офертата и евентуалната сделка представлява значително по-глобален и съществен въпрос от едно обикновено изкупуване. Една от главните причини за това е мащабът на двете компании, фактът, че те са публични и дейностите им засягат все повече сектори и институции в цял свят. Този факт прави развръзката още по-трудна за предвиждане.
Правителството на Китай е поредният фактор, който има отношение към сделката и според някои анализи има немалък потенциал да повлияе изхода от ситуацията.
Причината е китайската интернет компания Alibaba Group, в която Yahoo притежава дял от 39%.
Китайската компания ще цели да засили тежестта на своята позиция в преговорите между Microsoft и Yahoo, сочи информация на Ройтерс.
Въз основа на първоначалното споразумение с Yahoo китайската компания се намира в много силна позиция да повлияе на модела, по който ще бъдат прехвърлени акциите към който и да било нов собственик, пише агенцията, цитирайки източници, близки до компанията.
Проблемът всъщност е отношението на китайското правителство към идеята, че толкова съществена китайска компания ще се озове под контрола на Microsoft Corp, която има репутацията на организация, използваща „монополистични тактики“, казва източникът. Alibaba дори е формирала екип от банкери и юристи, които проучват ситуацията и възможните варианти за действие.
Въпреки че Yahoo е най-големият акционер в китайската компания, нейното ръководство, оглавявано от основателя Джак Ма, все още има значителен контрол над дейността й.
Същият източник уточнява, че на този етап Alibaba не е участвала в преговорите между двете компании, но ще се включи в момент, когато те станат по-сериозни.
Чуждестранният контрол над големи компании в ключови или стратегически сектори е политически въпрос в Пекин, за което има много примери на забавени сделки или променени условия. Така например Arcelor Mittal, която вече има споразумение да закупи Laiwu Steel Co, миналата година се съгласи да промени първоначалните си условия и да приеме по-малък дял и по-висока цена за да повиши шансовете си сделката да бъде одобрена от правителството.
Другият голям акционер в Alibaba е японската Softbank Corp с 30%. Тя също е партньор на Yahoo в Yahoo Japan Corp.
Самото развитие по сделката привлича все повече интерес както заради своя мащаб, така и заради сложния казус.
В друго свое съобщение Ройтерс споменава, че най-големите институционални инвеститори на Yahoo Inc парадоксално ще бъдат по-заинтересовани Microsoft Corp да не плати прекалено голяма цена за сделката, тъй като имат по-големи инвестиции в софтуерната компания.
Анализ на компанията за управление на финансовия риск RiskMetrics Group сочи, че близо 90% от институционалните инвеститори на Yahoo имат дялове и в Microsoft. В това число влизат и по-голямата част от 20-те най-големи акционера, като в общия случай повечето от тях имат значително по-големи инвестиции в Microsoft.
„Акционер, който има дялове и в двете страни, ще се интересува повече от нетната печалба от сделката“, коментират от RiskMetrics. Акционери, които имат по-големи инвестиции в Microsoft в сравнение с Yahoo, най-вероятно ще окуражават последната да не форсира много нещата.
Най-вероятно те ще се интересуват повече от това дали Microsoft няма да се увлече от „адреналина по сделката“ и да понесе „проклятието на победителя“, като плати прекалено висока цена за Yahoo, коментират анализатори.
Миналата седмица компанията за управление на активи Legg Mason, вторият по големина акционер на Yahoo, поиска от Microsoft да повиши цената на офертата, оценявайки „реалната цена“ на 40 долара на акция.
Въпреки това от RiskMetrics коментират, че това не е много учудващо предвид факта, че Legg Mason има значително по-големи инвестиции в Yahoo в сравнение с Microsoft.
От RiskMetrics прогнозират, че е малко вероятно и другите топ акционери на Yahoo да поискат повишаване на офертата също.


Тагове:   Yahoo,   въпрос,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ibg
Категория: Бизнес
Прочетен: 1998837
Постинги: 285
Коментари: 380
Гласове: 858
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930