Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2007 11:13 - Всички малки проблеми на работното място
Автор: ibg Категория: Технологии   
Прочетен: 1344 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
„Истински ад е да работя в един офис с бившото си гадже”. „Подозирам, че чистачката ми е откраднала маратонките”. „Натиснах „Изпрати”, без въобще да се замислям”. Помощ! 

Оказва се, че съвременният офис, независимо за каква компания става въпрос, се е превърнал в малко бойно поле с куп дребни проблеми, които търсят своето разрешение. На тях бизнес изданието Financial Times дори е посетил отделна специализирана рубрика, в която се дава отговор на конкретни запитвания от читатели.

„Как да уволня приятел?” или „Как да преодолея паническия страх преди да започна речта?” са други въпроси, на които хората в даден офис често търсят отговор, казва Люси Келауей, която води рубриката. По думите й тя ежедневно бива заливана от „изгубени души”, които й пишат в опит да намерят пътя в етичния лабиринт от корпоративни политики.

Днешните служители, както се вижда от писмата им, са объркани относно най-подходящото си поведение, което да им осигури успех на работното място.

„Офисът повече от всякога е заприличал на бойно поле”, коментира Келауей за Ройтерс по повод публикацията на книгата: „Отговорите: Всички въпроси, които не сте се осмелили да зададете”. Тя съдържа най-любопитните писма от читатели, следвани от съветите на Келауей, както и коментари на читатели на вестника.

Често нещата са объркани. „Преди в компаниите имаше по изразена йерархия и беше ясно всеки на каква позиция се намира. Сега всичко е доста по- размито”, коментира тя. „Повече жени на работното място означава и повече проблеми, а наред с това всеки трябва да се съобразява с цялостната политика на фирмата.”

Наред с това има и множество технически проблеми като това да изпратиш мейл на грешен получател, или казусът: „Може ли шефът ми (който е много готин) да ме добави във Facebook (социална мрежа, подобна на българския Zip.bg, бел.ред.), при положение че не искам да смесвам служебния с личния си живот и не би ми харесвало той да наднича в разговорите ми с приятелите.

Романсът на работното място също е често срещан. „В днешно време офисът е мястото, на което е най-вероятно да срещнете бъдещата си половинка”, казва Келауей, която самата е женена за свой колега от FT.

Ако дадена служебна авантюра е с несполучлив край обаче, тя съветва един от двамата да напусне работата.

По думите на Келауей на отношенията в офиса в САЩ влияние оказват фактори като работохолизъм и високата коректност относно корпоративната политика, а британците се справят с кризите с повече чувство за хумор.

В рубриката си тя дава съвсем практични съвети, но това, което я забавлява наистина е коментарите на читателите на вестника, които си отправят един към друг. На един шеф, който със съжаление описва пиянската си вечер със свой подчинен след Коледното парти, бизнес дама рязко отговаря: „Това, което заслужаваш да те сполети, са много безсънни нощи и язва от стрес.”

А на дама, работеща на Уол Стрийт, която дръзнала да си помисли за обедна почивка, вбесен директор обяснява: „Не можеш да излизаш в обедна почивка ако работиш на Уол Стройт, точка. Свиквай с това или си намери нова работа.”
Не е ясно дали съветите, които се дават във вестника, постигат желаната цел на практика, но поне дават насока накъде може да се върви за разрешаването на един или друг случай. А може би всъщност въпросната рубрика е най-интересна за HR-ите, които могат да видят събрани накуп дребните проблеми в офиса. Тези проблеми, които често не забелязваме, но оказват значително влияние върху климата в дадена корпорация.


Тагове:   малки,   място,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ibg
Категория: Бизнес
Прочетен: 1997439
Постинги: 285
Коментари: 380
Гласове: 858
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930