Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2007 17:08 - Шестият елемент
Автор: ibg Категория: Технологии   
Прочетен: 1267 Коментари: 0 Гласове:
0



Желанието ни да се обособяваме в общности и мрежи, да се причисляваме към групи от хора, споделящи нашите виждания, или да принадлежим към клубове, не е ново.

Нито пък е странно.

През последните години обаче стремежът ни към групиране и контакт бележи толкова голям ръст  и популярност, че социолозите все по-често го наричат феномен.

Причините за това са много. От една страна, всекидневието на по-активната част от населението преминава на работното място, а роднините, близките и приятелите остават на заден план. 

Вътрешната потребност за контакт обаче  ни кара да търсим алтернативни начини за комуникация, така че въпреки голямата заетост и разстояния, да успяваме да общуваме помежду си.

И точно тогава на помощ идва интернет. Една от най-силните и мащабни мрежи, създавани някога от човечеството.

Какво предлага интернет?

Глобалната мрежа предлага среда. Как и с кого ще комуникираме в нея е наш личен избор. В зависимост от желанията и потребностите на своите потребители, интернет компаниите дават различни решения.

Едни от първите социални общности в мрежата са сайтове като Myspace, Facebook, Linkedin.

У нас потребителите на интернет се ориентират сравнително бързо в световните тенденции, което ги кара да търсят родните аналози на гигантските социални мрежи.

Така в края на миналата година в България стартира социалният проект ZIP.BG - мрежа от затворен тип.

Общност, в която може да се влезе, само ако някой вече регистриран ви покани.

И въпреки тази своеобразна бариера пред потребителите, за няколко месеца в ZIP.BG са се регистрирали над 20 000 българи!  

За разлика от съществуващите в момента проекти с подобна насоченост, ZIP.BG е ориентиран изключително към потребители, които се представят с истинските си „лица“, реалната си самоличност, не търсят флирт или случаен разговор. 

Сайтът също така е и за хората, които използват интернет за бизнес контакти, връзка с бъдещ работодател, любим изпълнител или артист. 

Сигурността на комуникацията, липсата на спам и гарантираното лично пространство пък кара популярни хора от бизнеса и творческите среди да използват редовно ZIP.BG.

Примерите са много и все известни: Ваня Щерева, Азис, Дим Дуков,Соня Васи или бившия вицепремиер Александър Божков, бизнесменът Александър Керезов - зам.-председател на Химимпорт, Чавдар Ценов от Тодоров АД, Даниела Пеева от Монбат, близо 100 брокери на ценни книжа от всички инвестиционни посредници, десетки журналисти и рекламисти. 

В сайта е интегрирана и напълно нова функционалност за българския интернет – панел, който позволява да се пише на кирилица от всяка точка на света, без да е необходимо инсталирането на специален софтуер.

Точно благодарение на тази опция ZIP.BG успява за няколко месеца да приобщи и една „малка“, но доста активна общност от 200  българи, живеещи в Унгария, както и над 100 наши сънародници от САЩ, 82-ма от Германия и 51 от Великобритания!

Гъделът от това да откриеш свои познати сред морето от регистрирани потребители се оказва важна част от удоволствието да си сред най–новата и най–активна общност в българското интернет пространство.

Според една теория на Стенли Милграм, американски психолог и социолог, преподавал в Йейл и Харвард в средата на миналия век, всеки от нас може да достигне до желан от него човек чрез шестима познати. 

Той доказва твърдението си през 1963 година  и така "експериментът на Милграм" се превръща в основа за организирането на голяма част от социалните мрежи по света.

Връщайки се на родна почва, е интересно да проверим дали неговата теория работи и у нас.

Дали ще стигнете до търсения от вас човек чрез шестима познати в ZIP.BG?

Дали имате общи познати с Васил Боянов  или продуцентите на най-гледаните телевизионни предавания няма да открият във вас бъдещите идоли...

Това може да разберете, ако вече имате покана.

В случай пък, че все още нямате такава, разпитайте шестима свои познати. Защото шансът те да са в ZIP.BG е огромен.

Все пак, теорията на Милграм работи вече десетилетия наред. А вие ще станете поредното й доказателство. Струва си, нали?



Тагове:   елемент,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ibg
Категория: Бизнес
Прочетен: 1997459
Постинги: 285
Коментари: 380
Гласове: 858
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930