Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2009 11:55 - Световната мрежа – какво предстои?
Автор: ibg Категория: Технологии   
Прочетен: 2593 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

След 20 години съществуване световната мрежа (World Wide Web – www) промени революционно всекидневието на милиони хора по света. Но мрежата прави едва първите си стъпки, смятат нейните основни създатели, събрали се на среща в Мадрид.

Достъпът до интернет в страните от Третия свят, развитието на приложения за ползване на мобилен телефон и незавършеното „пипаловидно“ разпространение представляват новите граници на мрежата, казват експертите.

„Мрежата, която аз си представях, все още не се е появила. Бъдещето продължава да бъде много по-обширно от миналото“, казва британецът Тим Бърнърс-Лий, цитиран от АФП. Той е един от създателите на уеб-а, като заедно с екипа си разработва и първия интернет браузър.

В момента едва 23% от световното население използва интернет, като употребата му е много по-висока в развитите страни, показват данни на Международния съюз по телекомуникации. В Африка например само 5% използват мрежата.

Тази ситуация обаче вече се променя, особено в развиващите се страни. Където интернет достъпът през мобилен телефон набира скорост, като лека по лека се премахва необходимостта от компютър за сърфиране онлайн, казва Винтън Сърф, друг съосновател на WWW и един от вицепрезидентите в Google.

В бъдеще „ще имаме повече интернет, повече потребители, по-голям мобилен достъп, по-високи скорости, повече съдържание онлайн и повече домашни устройства, свързани с мрежата“, допълва той.

Според белгиеца Робер Каийу, работил съвместно с Бърнърс-Лий преди 20 години, бъдещото увеличаване на обема информация онлайн и на броя на интернет потребителите ще помогне за развитието на нови технологии и ще допринесе за намиране на решения на глобални проблеми.

„Когато всички данни бъдат онлайн, човечеството ще е направило една огромна стъпка към разрешаването на много свои проблеми“, смята ученият.

По думите му интернет вече позволи развитието на начини за търговия, които иначе никога не биха се осъществили, дал е тласък на ограмотяването и обучението и сближава хората благодарение на по-евтините комуникации.

„Никога, никога преди в историята на човечеството не сме имали достъп до толкова много информация, толкова бързо и лесно“, подчертава Винтън Сърф.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ibg
Категория: Бизнес
Прочетен: 1997746
Постинги: 285
Коментари: 380
Гласове: 858
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930