Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2008 10:17 - Сайтовете за социални контакти пред фалит?
Автор: ibg Категория: Технологии   
Прочетен: 1641 Коментари: 0 Гласове:
0



Десетки компании, управляващи интернет сайтове за социални контакти, може да бъдат изправени пред фалит догодина поради забавянето на онлайн рекламния пазар и формирането на нов интернет балон, сочи проучване на консултантската компания Deloitte.

Оцелелите сайтове може да бъдат принудени да подпомогнат приходите си чрез платени регистрации за потребителите, продажба на данни за своите членове или външно финансиране.

Тези мрачни прогнози идват, след като проучване на eMarketer посочи очаквания за забавяне на ръста на дигиталната реклама до 7,2% догодина.

Проучването на Deloitte сочи, че едновременно със спада на приходите разходите за съхранение на електронните данни са се покачили до над 100 млн. долара на година за по-големите сайтове, тъй като потребителите все повече качват снимки и видеоматериали, изискващи големи ресурси.

„Някои социални сайтове може да понижат счетоводната си стойност, а някои компании може да фалират, ако финансирането пресъхне“, казва Пол Лий, директор Проучвания в областта на технологиите и телекомуникациите в компанията. „Средните приходи за потребител на някои от най-големите... сайтове се измерват едва в пенита, не паундове“, казва той. „Това се сравнява със средни приходи от десетки долара за потребител на кабелен оператор, читател на вестник или кинолюбител“.

Анализаторите казват, че в момента в интернет има над 1000 социални мрежи, като специално за Великобритания 100-те най-големи играчи съхраняват регистрациите на 22% от британските интернет потребители. По-популярните от тях като MySpace, LinkedIn, Twitter и Facebook вероятно ще се окажат по-устойчиви на спада в рекламните приходи. Въпреки това много от тях все още не генерират значителни приходи.

„Нито Facebook, нито Twitter са показали, че могат да правят пари в съответствия с броя на техните потребители“, казва Мадан Шайна, анализатор от консултантската компания Ovum. „Twitter тепърва ще разработва планове за „осребряване“ на своя сайт за блогове. Приходите винаги са били проблемен въпрос за Facebook“.

Facebook бе оценен на 15 млрд. долара, когато Microsoft придоби миноритарен дял в него за 240 млн. долара миналия октомври.

„Със спираловидния спад на икономиката, точно сега тази сума може би изглежда преувеличена“, казва Шайна.

Основателят на Facebook Марк Зукербърг изтъкна, че неговият фокус за следващите няколко години ще бъде по-скоро върху ръста, отколкото върху приходите. Въпреки това има индикации, че компанията усеща натиска от липса на приходи, тъй като наскоро тя спря планове да позволи на служителите си да продават акции в компанията, аргументирайки се с икономическия климат.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ibg
Категория: Бизнес
Прочетен: 1992252
Постинги: 285
Коментари: 380
Гласове: 858
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031