Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2008 14:56 - Колко думи трябва да има в един банер?
Автор: ibg Категория: Технологии   
Прочетен: 2031 Коментари: 0 Гласове:
1



Не е задължително банер рекламата да бъде дразнеща - днес маркетолозите имат възможности да създават по-умни, иновативни и ефективни rich media банери. Този вид банери позволяват да се сдобиете с ефективност, без да дразните потребителите, пише руското онлайн издание Мediarevolution.ru, предлагайки съвети за създаването на такива банери.

По-малко текст

Напоследък интернет потребителите започнаха да четат много по-малко, отколкото четяха преди няколко години.

"Хората четат по-малко, повече преглеждат", напомня Дейвид Кларк, управляващ сътрудник на BGT Partners.

Това преглеждане има много голямо значение, когато човек филтрира информацията (в това число и банерите) на дадена уеб страница. Не е учудващо, че потребителят изобщо не забелязва банерите, "изрязвайки" ги от информацията, която възприема визуално.

По-рано хората сърфираха из интернет много по-разточително и можеха да отделят повече време на всеки банер. В днешни дни ситуацията е друга. Рекламодателят разполага буквално с няколко секунди, в които да привлече със своите банери вниманието на потребителя.

Каква е целта на вашия банер?

Преди всичко трябва да запомните, че онлайн банерът е уникален: той може и да развлича и да дава определени резултати, да възнаграждава потребителя, да формира лоялност към рекламираната стока или бранд, а може и да има обратен ефект. Според Шервин Самари, изпълнителен креативен директор на Omelet, на рекламодателя трябва да му е съвестно просто да вземе рекламата от печатното издание и да направи такъв банер.

На първо място трябва да разберете какво се иска. Фирмата иска да увеличи продажбите си на стоки? Да информира аудиторията за подобрения на вече известни продукти? Да повиши интереса към бранда? Банерите, които преследват тези три различни цели, трябва да се построят с различни образи.

По думите на Райд Кар, президент на Red Door Interactive, ако на даден клиент му е нужен direct response банер, то трябва да се вземе елемент, характерен за рекламирания бранд, образът му да се преработи и да се тестват различни версии на банера, за да се провери коя от тях работи най-добре. В случаите, когато трябва да се повиши интересът към бранда, банерът задължително трябва да има емоционално съдържание.

"Извън зависимостта от целите на вашата кампания обаче трябва да помните, че рекламата допълва общуването на потребителя със стоката, допълва отношението му към нея и създава виртуално усещане за качество", подчертава Кар.

Джули Хатлем, креативен директор на Ovation Marketing, добавя, че съдържащото се на банера съобщение трябва да бъде просто и ясно, тъй като не разполагате с много време, в което да привлечете вниманието на потребителите.

Що се отнася до формата на банера, то следва да запомните, че, въпреки че в последните години се измениха не само потребителите, но и самата онлайн реклама, за много сайтове все още действа ограничение за големината на банера (не повече от 30 K).

Интерактивност

Важно е да не създавате интерактивност на банера просто заради нея самата, използвайки например флаш-анимация, а да разберете отношенията, които потребителят осъществява с вашия банер. Push-pull банерите (сгъващи и разгъващи се банери) позволяват на потребителя да клика по тях, обещавайки да разкрият някаква информация или предлагайки задача.

Според Кен Мартин, изпълнителен директор на BLITZ, подобни push-pull банери въвличат посетителя на даден сайт в нещо, подобно на игра, и му дават усещане, че той може да взаимодейства с бранда и без преход на някакъв сайт.

"Интерактивните банери ви дават прекрасна възможност не просто да удивите потребителя, но и да му предадете контрол над банера и да го оставите да се удивлява сам", коментира Шервин Самари. Такъв прием (предаване на контрола над банера на потребителя) по думите на Самари работи много по-ефективно, отколкото ако пред очите на потребителя просто се разгърне съобщението на банера.

Простотата решава всичко

По мнение на експертите колкото по-просто и минимално е вашето съдържание, толкова по-добре работи то. По думите на Кен Мартин на билбордовете не трябва да има изписани повече от 6-7 думи. "Този минимализъм трябва да се разпространява и при интерактивността и в игрите", подчертава експертът. Той счита, че банерът трябва да бъде примитивен и интуитивен като детска игра, за да може аудиторията да взаимодейства с него без да се замисля.

Въпреки че експертите признават, че анимацията е важна част от банера, нейното използване не винаги дава резултати. Важно е да се знае къде ще бъде поместен банерът. "Ако е на текстов сайт, направете го с анимация", казва Мартин. Ако сайтът, на който се намира банерът, е интерактивен, е по-добре да направите рекламата статична. Банерът не трябва да се съревновава със съдържанието на сайта - по-добре е той да бъде негова противоположност - това препоръчват професионалистите.

Използвайте човека

При създаването на direct response банери Джули Хатлем препоръчва акцентът да пада на изгодата, която може да получи потребителят от покупката, а не на техническите характеристики на стоката. Банери с такива послания създават по-емоционално отношение и привличат повече внимание.

Често пъти е полезно в рекламите да се използват изображения на хора, при това може и да не се показва самият продукт.

"Хората намират за по-привлекателни банерите с изображения на хора", твърди Хатлем.

Друго нещо, което привлича вниманието на потребителите към банерите, е хуморът. Следва да запомните единствено, че смехът е длъжен да бъде приложим за рекламирания бранд.

Форма и размер

Експертите още веднъж напомнят, че на посланията се гледа различно в зависимост от формите и размерите на банерите. Широкият банер-шапка например с размери 728Ч90 пиксела рядко позволява разкриването на темата - просто заради недостига на място. Идеални за наместване на картини са банерите с размери 300Ч250 пиксела.

Що се отнася до използвания на сайта дизайн, то той нерядко се определя от представители на бранда, които регламентират цветовата гама. В тези зададени рамки дизайнерите могат да използват допълнителни цветове, за да отразят съвременните тенденции в политиката, модата или да подчертаят времето на годината, в което се състои кампанията - всичко това позволява да се усили ефектът на съдържащото се на банера съобщение. Днес зеленият цвят е особено модерен, тъй като той се асоциира с екологията и с екологичните движения.

Какво да избягвате - крещящите неонови тонове: те привличат вниманието на потребителя, но едновременно с това се явяват дразнещи.

Правило на последния кадър

Що се отнася до текста на банера, то последният кадър (frame) е много важен. Той трябва да съдържа призив за действие към потребителя.

"Важно е обаче да не се прекалява с призива и той да не смущава потребителя", отбелязва Джули Хатлем. Според нея простият клик е достатъчен за последен кадър. И най-важното: ако потребителят направи този клик, то рекламодателят от своя страна трябва да спази обещанието си и да му покаже това, което е обещал в банера.

Непрекъснатост на веригата

Непрекъснатостта на веригата е не по-малко важна.

"Банерът - това е началото на впечатлението, което получава потребителят", подчертава Шервин Самари. По нейните думи е много важно, когато посетителят преминава от банера към сайта, той да получи от сайта такова впечатление, каквото и от банера - в това число и визуално.

"Не е задължително всички кликове да водят към главната страница на бранда: банерът и преходната страница трябва да имат стилистично и текстово съответствие", твърди Самари. Кен Мартин от своя страна напомня, че, ако рекламната кампания е наистина умна, то в рамките й на сайта могат да бъдат създадени отделни страници за преход от различните типове банери.

Заключение

Rich media банерите са впечатляващо гъвкави и дават на брандовете и работещите с тях агенции прекрасни възможности за привличане на вниманието на потребителите. Стои въпросът дали рекламодателите ще съумеят да се възползват от тези възможности.



Тагове:   Банер,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ibg
Категория: Бизнес
Прочетен: 1989349
Постинги: 285
Коментари: 380
Гласове: 858
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031