Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2008 14:04 - И компании като Google усетиха кризата
Автор: ibg Категория: Технологии   
Прочетен: 8253 Коментари: 0 Гласове:
0



Служителите в някои от най-големите компании в Силициевата долина ще се порадват на необичайно дълга коледна ваканция заради затварянето на фабрики и принудителните коледни отпуски в отговор на разразяващата се криза, пише Financial Times.

Временното затваряне на предприятия в края на годината, което обикновено засяга традиционните производствени индустрии като автомобилната, тази година се разрази до офисите и лабораториите за изследователска и развойна дейност на ИТ компаниите.

Компании като Hewlett-Packard, Cisco Systems, Advanced Micro Devices, Texas Instruments, Dell, Adobe и CSC са сред гигантите в технологичната индустрия, които си вземат дълга почивка. Някои от тях прекъсват дейността си от 22 декември до 5 януари.

Дългата пауза е продиктувана от резкия спад в търсенето от страна на корпоративни и индивидуални клиенти.

Съкращаването на разходите повлича дори и Google. Интернет търсачката е намалила разходите за бонуси и ще намали броя на заведенията, които работят вечер за ползване от служителите.

Освен това повечето от работещите в сектора ще трябва да използват част от правото си на отпуск, а ако нямат право на платен, ще трябва да ползват неплатен.

При условие, че много от служителите в САЩ имат право само на десет дена ваканция годишно, ефектът от замразяване на дейността ще е най-очевиден именно в Щатите, въпреки че повече компании казват, че ще спрат операциите си в световен мащаб.

От HP поясняват, че шест дена от двуседмичната почивка ще бъдат приспаднати от годишния отпуск на служителите, а компанията за технологични услуги CSC ще ореже седем дена от отпуска, който се полага на служителите през годината.

Производителите на чипове и други компоненти са понесли главния удар от забавянето в търсенето на технологични продукти, тъй като производителите на хардуер свиват поръчките си в очакване на по-сериозни проблеми следващата година.

Изследователската компания iSuppli предупреди миналата седмица, че натрупаният излишък от полупроводници по веригата за доставки на електроника в световен мащаб вероятно ще се утрои през четвъртото тримесечие.

Работниците в компанията за производство на микропроцесори Advanced Micro Devices, базирана в Силициевата долина, е трябвало да вземат петдневна принудителна ваканция през четвъртото тримесечие.

От базираната в Далас компания Texas Instruments пък временно затварят много от фабриките си, за да реализират натрупания запас. Компанията в момента използва 45% от производствения си капацитет - нещо, което не се е случвало от втората половина на 2001 г.



Тагове:   Google,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ibg
Категория: Бизнес
Прочетен: 1989524
Постинги: 285
Коментари: 380
Гласове: 858
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031