Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2008 13:20 - За бъдещето на видеорекламата
Автор: ibg Категория: Технологии   
Прочетен: 1709 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Всеки разговор за горещите точки в рекламата неизбежно стига до онлайн видео. Защо тогава американците са дали само 471 млн. долара за онлайн видеореклами миналата година, както сочат данните на Forrester, с което формират едва 2,6% от общия интерактивен маркетинг?

Основните пречки пред онлайн видеорекламата са две – неопитността на служителите и страхът от непознатото, смятат мениджъри, присъствали тази седмица на конференция, посветена на глобалните технологии, медии и телекомуникации. Те обаче са съгласни, че е само въпрос на време преди сегментът да набере скорост.

„Има ужасни реклами, има и велики реклами. Това, което ще видим с онлайн рекламата и видеорекламата е това, което се случи с рекламата в печатните медии и телевизиите и то е прогресивно подобрение“, казва Морис Леви, председател и главен изпълнителен директор на Publicis, цитиран от Ройтерс.

В индустрия, която прелъстява потребителите с 30- и 60-секундни телевизионни спотове, създаването на ефективни интернет клипове е трудно.

„Нещата могат да се развиват толкова бързо, колкото телевизионните рекламодатели им позволят, а честно казано, това са хора, които играят много внимателно“, коментира Джеймс МакКиви, анализатор от Forrester.

Продажбата на видеореклама е друга голяма тема.

„Не мисля, че медиите са наистина наясно още как да я продават или кои формати работят най-добре за потребителите и голяма част от технологиите за проследяване и управление на рекламни кампании още е доста незряла“, смята Сол Клайн, партньор в най-голямата европейска компания за рисков капитал в интернет Index Ventures. „Дори големите играчи като Google с DoubleClick, не разполагат с наистина ясен отговор на въпроса как ще работи видеорекламата“ добавя той.

Въпреки всичко от Forrester очакват разходите за онлайн видеореклама в Щатите да се удвоят тази година до 989 млн. долара, а след това отново да отбележат двоен ръст до 1,86 млрд. долара през 2009 г. Това означава средногодишно повишение от 72% за периода 2007 – 2012 г., далеч повече от всеки друг тип интерактивен маркетинг.

„Що се отнася до ръст, според мен за последните 24 месеца онлайн видеорекламата се е увеличила над три пъти“, посочва Джейсън Килар, главен изпълнителен директор на Hulu, сайт за видеосъдържание, собственост на News Corp на Рупърт Мърдок и на NBC Universal.

„Ако започвате от малка база и ако можете да поддържате този ръст няколко години, става въпрос за голяма индустрия, а прогнозите сочат именно това“, смята той.

Отворен за дебати остава въпросът за това къде ще се генерират повече пари – дали от реклами в стандартни телевизионни програми, професионално създадени клипове или видео, качено от потребители, което генерира лъвския пай от посещенията на сайтове за видеосъдържание.

Засега от 70% до 80% от рекламната активност се върти около традиционните кратки телевизионни реклами в мрежата, въпреки че те формират едва 10% от гледанията, казва Фред МакИнтайър, старши вицепрезидент на AOL Video.

Най-големият ръст може да дойде от професионално продуцирани клипове, създадени за гледане в мрежата. Според МакИнтайър форматът ангажира по-успешно потребителите от телевизионните програми, пренесени в интернет.

Според главния изпълнителен директор на WPP Group Мартин Соръл, за да се развие сегментът, рекламодателите трябва да имат желание да експериментират, защото начинанието е рисковано и няма гаранция, че ще бъде успешно. „Може да стане като с Бийтълс, може и да не стане. Но трябва да се инвестира, за да се провери“, казва той.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ibg
Категория: Бизнес
Прочетен: 1999229
Постинги: 285
Коментари: 380
Гласове: 858
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930