Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2008 15:23 - Google и Microsoft си отправят обвинения за монопол
Автор: ibg Категория: Технологии   
Прочетен: 1024 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

В отговор на гигантската стъпка, предприета от Microsoft в началото на месеца – офертата за закупуване на Yahoo! на цена от 44,6 млрд. долара , Google публично оповести желанието си да отстрани основния си конкурент от Интернет.

В коментар, отразен в блог на компанията от 03.02, главният юристконсулт на Googlе Дейвид Драмонд твърди, че офертата на Microsoft за придобиване на Yahoo! повдига редица сериозни въпроси относно свободата, иновацията и конкуренцията в сферата на интернет-пазара.

Характеризирайки начинанието като „враждебно“, Драмонд предупреждава, че придобиването, ако то изобщо се състои, ще даде зелена светлина пред упражняваните от Microsoft некоректни практики от браузъри и оперативни системи към Интернет. Има вероятност да се ограничи достъпа до комуникационни услуги, предлагани от конкурентни компании.

„Microsoft и Yahoo! менажират двата най-натоварени интернет-портала“, отбелязва Драмонд, „Няма ли обединението им да доведе до затвърждаване на софтуеърния монопол и да ограничи свободния достъп на потребителите до конкурентни уеб-базирани услуги, електронна поща и др.?“ Драмонд призовава регулаторите към внимателен мониторинг на сделката и предприемане на мерки за обезпечаване свободата на избора на интернет-потербителите.

В неделя, 03.02, главният юристконсулт на Microsoft, Брад Смит, излезе със становище, което бе прочетено като превантивна мярка срещу евентуални регулации, за каквито мечтаят от Google.

„Обединението на Microsoft и Yahoo ще създаде една по-конкурентна пазарна среда, посредством излизането на силен втори играч в сферата на рекламата и сърфирането в Интернет“, заявява Смит. „Алтернативните сценарии само биха занижили конкуренцията“.

Парадоксално, предупрежденията на Драмонд относно негативния ефект от сливането върху конкурентното начало и иновацията, предизвикаха отсрещният лагер да реагира със същата реторика. Обявявайки сливането в петък, от Microsoft обърнаха внимание на факта, че Google получават 75 % от целия доход от реклами и сърфиране в Интернет и че обединението на втория и третия играч на пазара ще направи средата много по-конкурентна.

От друга страна, Microsoft се оказаха сред най-изявените противници на сливането (сделка за 3,1 млрд. долара) между Google"s и DoubleClick – лидер в сферата на онлайн-рекламата. „Вярваме, че това сливане крие сериозни опасности за конкуренцията в рекламния пазар, за поверителността на потребителите и за авторското право.“ алармира говорителят на Microsoft, Джак Евънс.

Обединението на Google и DoubleClick предизвика сериозни протести от страна на представителите на интернет-потребителите, но, в крайна сметка, бе одобрено от Федералната търговска комисия през декември миналата година. В момента сделката се разглежда от Европейската комисия.

Кенет Корбин
www.internetnews.com

 



 



Тагове:   google,   Microsoft,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ibg
Категория: Бизнес
Прочетен: 1996686
Постинги: 285
Коментари: 380
Гласове: 858
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930