Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2007 11:23 - Л. Леков: Ние имахме утрешния вестник!
Автор: ibg Категория: Технологии   
Прочетен: 1172 Коментари: 0 Гласове:
0



През последните месеци интересът за набиране на капитал чрез Българска фондова борса – София чувствително се засили и все повече компании излизат на борсата, привлечени от предимствата на публичността и от възможностите, които дава капиталовият пазар. Само от началото на годината статут на публични дружества придобиха или заявиха желание да придобият около 20 компании, като през 2006 г. техният брой беше тройно по-малко.

Началото на този процес бе поставено точно преди три години. Първото първично публично предлагане на акции (IPO) в България беше осъществено в периода 7-23 юли 2004 г., а дружеството, което тогава отвори нова страница  в историята на българския капиталов пазар, беше Инвестор.БГ АД.

Интернет компанията привлече 1,066 млн. лв., като продаде общо 319 700 акции на средна цена 3,336 лв., с което основният капитал бе увеличен над два пъти до 599 730 лв. срещу 280 030 лв. преди увеличението. В началото на 2005 г. дружеството увеличи двойно основния си капитал до 1 199 460 лв. за сметка на натрупаните премии от ресурси при IPO-то.

За три години приходите от продажби на Инвестор.БГ нараснаха 20 пъти, аудиторията на сайтовете на компанията се увеличи 30 пъти, а цената на акциите отбеляза ръст от над 7 пъти предвид цената на последната сключена сделка по позицията на 20 юли 2007 г. – 11,80 лв./бр., и цената от 3,336 лв. при IPO-то, последвано от сплит чрез раздаване на по една безплатна акция за всяка стара, с което цената от IPO-то пада до 1,67 лв. за акция.

За същия период от време екипът на компанията се увеличи от осем души до близо 60, а сайтовете в портфолито на дружеството от три станаха 15 - след сключената преди дни сделка за придобиването на TeеnProblem.net срещу 50 хил. евро.
За развитието на Инвестор.БГ АД, за „борсовото израстване“ и за големия понастоящем интерес към капиталовия пазар разговаряме с изпълнителния директор на компанията Любомир Леков.
- На 23 юли 2004 г. успешно приключи увеличението на капитала на Инвестор.БГ АД чрез първото в България IPO. Как се стигна до идеята?

През 2003 година имахме многократни разговори с един от нашите партньори Алекси Андонов. Той ни убеждаваше, че трябва да направим IPO, а аз бях първоначално силно против. От друга страна, ние познавахме много добре капиталовия пазар и знаехме, че е дошъл моментът, в който ще се появят първичните публични предлагания на акции. Ето защо в крайна сметка решихме първи да се възползваме от възможността да наберем капитал чрез борсата и предложихме идеята и на останалите партньори от компанията, като те в голяма степен я прегърнаха. Естествено, имаше и противници. Но с течение на времето започнахме да вярваме в тази идея и така през 2004, след много подготовка, внесохме първия проспект за IPO.   - Как се посрещна идеята от пазара?

Въпреки големите ни страхове, че компанията няма приходи, а по-скоро идеи за бъдещето, идеята за IPO беше посрещната добре от един от водещите брокери - ИП Карол в лицето на Ники Мартинов, който и сега контролира голям пакет от акции в компанията, както и от ПФБК и Елана. Очевидно инвеститорите си направиха добра преценка, че има бъдеще в тази компания.
Ние доста умувахме за нуждата от по-голямо количество свободно търгуеми акции и предложихме над 50% от капитала на борсата. На практика имаше набиране на капитал и преди самото излизане на борсата, или т.нар. пре-IPO. На самата борса се предлагаха пакети от акции всеки ден в продължение на 11 дни. В края на кампанията събрахме над 1 милион от самото IPO и около 300 хиляди от увеличението на капитала, общо 1 366 000 лева. След това започна тежката работа по инвестирането.
- Скептиците твърдяха, че ще изхарчите парите много бързо...
Сигурно са си представяли, че тези пари са в техните джобове. Естествено е, че в България добрите неща се случват трудно. Съвсем нормално е някой да си мисли, че шансовете да успеем не са големи. Освен това имаше голямо недоверие към цялата индустрия интернет медии. Рекламният пазар не съществуваше, ние имахме много смели прогнози за пазара, които тогава изглеждаха невъзможни, но те се случват в момента.

Имахме доста късмет, но бяхме направили и добра прогноза. Голяма част от предвижданията направихме на базата на обширно проучване в Източна Европа, не е тайна, че един от основните ни партньори е позициониран в Унгария и всъщност ние имахме идеална картина на пазара там и аз много пъти съм го повтарял, има много силна корелация между двата пазара и ние общо взето имахме утрешния вестник. В продължение на много години ние знаехме какво ще се случи у нас благодарение на пазара в Унгария. Така отново ще подчертая, ние използвахме парите за налагане на нови продукти, които до този момент липсваха у нас. Пазарът беше изключително постен по това време. Преди IPO-то имахме 3 сайта, сега те вече са 15.
- Сега листвания на нови компании на борсата има поне веднъж месечно, на какво се дължи това развитие?

Има една малка разлика в предлагането сега и предлагането преди. Преди три години ние продавахме перспективи, сега компаниите, които излизат на борсата, продават миналото си!

Сега е по-лесно, защото инвеститорите свикнаха, че от IPO се печели. От първото IPO инвеститорите спечелиха почти 7 пъти. Много често чувам от играчите, че не ги интересува бизнесът, а печалбата. Сега пазарът е много по-спекулативен от преди три години.
- В момента спекулантите и оптимистите са много повече от преди 3 години, това как влияе на пазара?
Това са нормални неща, по цял свят се случва така. В момента определено има свръхоптимизъм. Има два момента, които движат инвеститорите – алчност и страх, в момента алчността е много повече.

Но рано или късно ще дойде корекция. Опитните инвеститори помнят кризата от 98-ма до 2001-ва и те са наясно, че ще има корекции, но въпросът е кога. Дали ще е тази, следващата или по-следващата година, никой не знае.

Ние от Инвестор.БГ не се притесняваме от подобна криза, защото за нас е важно да имаме здрав бизнес. Много компании категорично ще бъдат пометени, защото са доста надценени в момента. Но винаги може балонът да се надуе и още.

Корекции могат да дойдат вследствие на външен фактор – криза в развиващите се пазари например. Съмнявам се, че кризата може да дойде от България.


Материалът не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение. Investor.bg e част от портфолиото на Инвестор.БГ АД.



Тагове:   вестник,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ibg
Категория: Бизнес
Прочетен: 1989460
Постинги: 285
Коментари: 380
Гласове: 858
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031